Studie: Wat is de invloed van zoetstoffen op ratten?
Voedingswetenschappers over de hele wereld doen geregeld onderzoek naar zoetstoffen. Zo verscheen er in september een studie waarin onderzoekers de invloed van zoetstoffen op het eetgedrag van ratten bestudeerden. Zij waren ook benieuwd of het gebruik van zoetstoffen door een jonge rat voor blijvende veranderingen in de glucosehuishouding of het darmmicrobioom zou zorgen. Wij ontrafelden deze studie. Want wat betekenen de uitkomsten van het onderzoek voor het gebruik van zoetstoffen door de mens?
Sportdiëtist Esther van Etten en diëtist en voedingswetenschapper Anneke Palsma praten je in drie kwartier helemaal bij over zoetstoffen. Alle misverstanden komen aan bod. En niet met de bedoeling om mensen over te halen om zoetstoffen te gebruiken, maar gewoon om te vertellen hoe het zit. Dan kan iedereen zelf kiezen.
Een koekje blijft een koekje. Dus niet te vaak en niet te veel. Maar als je dan toch een lekker koekje bij de koffie wil, ga dan voor deze chocolate chip cookies. De suiker is vervangen door zoetstoffen, zodat er wat minder calorieën in zitten. Twee vierdejaars-studenten Voeding & Diëtetiek van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen (HAN) maakten voor ons het recept en schreven er een voedingsadvies bij.
In onze vorige nieuwsbrief vertelden we dat drie Nederlandse sportverenigingen aan een suikerproef in hun kantines meededen. Een maandlang waren alleen light-/zero frisdranken te koop. We waren natuurlijk heel erg benieuwd hoe het is gegaan. Een zeer verrassende uitslag. De leden van de drie clubs gebruikten in één maand maar liefst 130.000 suikerklontjes minder dan bij de verkoop van het gehele assortiment. Dit staat gelijk aan 520 kilo suiker. In 2023 krijgt de Suikercompetitie van initiatiefnemer Vrumona een vervolg. Het is de bedoeling dat daar zoveel mogelijk (amateur)sportverenigingen aan mee gaan doen. Eens kijken hoeveel suikerklontjes dat gaat opleveren.