Het laatste nieuws over zoetstoffen op een rij. Heb je een vraag, stel deze dan gerust.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Frisse Dranken Onderzoek 2023
Voorkeur voor frisdrank met minder suiker stijgt
Ruim driekwart van de frisdrinkers drinkt bewust weleens minder suiker. Zij doen dit voornamelijk door suikerhoudende dranken te vervangen door een drank met minder of geen suiker. Dit staat in het Frisse Dranken Onderzoek 2023. Een onderzoek dat elke twee jaar wordt uitgevoerd.
Vraag van de maand
'Kan mijn bloedsuikerspiegel stijgen door erythritol?'
Van laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, stevia of sucralose, is meestal wel bekend dat ze geen invloed op onze bloedsuikerspiegel hebben. Maar hoe zit dat eigenlijk met die andere zoetstoffengroep: de polyolen. In deze groep zitten onder andere xylitol, sorbitol en erythritol. Over deze laatste zoetstof kregen we een specifieke vraag: 'Kan mijn bloedsuikerspiegel stijgen als ik een product met erythritol gebruik? We legden het uit.
Uitgelicht
Neohesperidine DC (E959)
Neohesperidine DC is een zoetstof die wordt gewonnen uit citrusvruchten. Dit werd per ongeluk ontdekt toen er in de Verenigde Staten onderzoek werd gedaan om bepaalde sinaasappelen wat minder bitter te maken. Ze behandelden de sinaasappelschillen met een basische stof (loog). Het bleek toen dat de bittere stof uit de schil van sinaasappels, neohesperidine, hiermee werd omgezet in een hele zoete stof: neohesperidine dihydrochalcon. Kortweg: neohesperidine DC. Deze laagcalorische zoetstof is 400-600 keer zoeter dan suiker.
Recept
Appelkaneelkoekjes met havermout
Havermout past in een gezond voedingspatroon. Als volkoren graanproduct verlaagt havermout het risico op hart- en vaatziekten*. Maak dit weekend eens dit tussendoortje voor bij een kopje koffie of thee. Suiker is er vervangen door een vloeibare zoetstof naar keuze.

*bron: Voedingscentrum
Nog een veelgestelde vraag
Is zoetstof uit een gezondheidswinkel beter dan die uit de supermarkt?

Het korte antwoord is ‘nee’. Je zult in een reform- of gezondheidswinkel vaker de zoetstoffen erythritol en stevia aantreffen, omdat die een natuurlijk imago hebben. Erythritol (uit de zoetstoffengroep polyolen) komt voor in fruit en groente. Stevia (uit de zoetstoffengroep laagcalorische zoetstoffen) wordt gewonnen uit het blad van de steviaplant.
Beide zoetstoffen zijn echter ook gewoon in de supermarkt te koop.

Versterking bij het Kenniscentrum Zoetstoffen
Ons team is dit jaar versterkt met een student Voeding & Diëtetiek van de Haagse Hogeschool. Naast haar praktijkopdracht om nieuwe communicatiemiddelen over zoetstoffen voor de diëtisten-/ gewichtsconsulentenpraktijk te maken, gaat ze ook op zoek naar antwoorden op uw vragen. Heeft u een vraag over zoetstoffen, stel deze dan gerust via info@zoetstoffen.nl.
Kenniscentrum Zoetstoffen
f t in i
Profiel wijzigen       Afmelden
Schenkkade 50, 2595 AR Den Haag, Nederland
0703180710
info@zoetstoffen.nl
©2023 Kenniscentrum Zoetstoffen | Je ontvangt deze e-mail op