Waarom kun je maagklachten krijgen van suikervrije drop? Lees het in deze nieuwsbrief.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Vraag van de maand
'Waarom krijgt mijn buurvrouw vaak last van haar maag als ze suikervrije drop eet en ik niet?'
In suikervrije drop of kauwgom is suiker vaak vervangen door een zoetstof uit de polyolengroep. Denk daarbij aan xylitol, erythritol of sorbitol. Polyolen worden niet alleen gebruikt als vervanger van suiker, ze komen ook in kleine hoeveelheden in de natuur voor (groente, fruit, paddenstoelen). Als je teveel polyolen binnenkrijgt, kan dit voor winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree zorgen. Dat verschilt van persoon tot persoon. Hoe zit dat?
Uitgelicht
Acesulfaam-k (E950)
De zoetstof van deze maand is acesulfaam-k. Een ingrediënt dat je vaak op het etiket van frisdranken tegenkomt. Deze laagcalorische zoetstof is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker. Er hoeft dus maar heel weinig van gebruikt te worden om dezelfde zoetkracht als suiker te geven. Sinds 1983 mag acesulfaam-k als zoetstof in Europa worden gebruikt. 
Recept
Speculaasjes
De decembermaand staat weer voor de deur. Dan denk je meteen aan warme chocolademelk met speculaas. Zeker met het winterweer van deze dagen. Lekker genieten na een wandeling in het bos of een rondje op de schaatsbaan. Aan de koekjes is geen suiker toegevoegd, maar een bakproduct met de zoetstoffen erythritol, isomalt en sucralose. Lekker voor af en toe. Leuk om te maken!
Nieuwe studie
Is water beter dan light drank voor gewichtsverlies en -behoud?

Stel, je wilt gewicht verliezen, helpt het dan als je een glas gesuikerde frisdrank door een light-/zero drank vervangt of kun je dan beter alleen water drinken? Verschillende wetenschappers hebben deze vraag in kortlopende studies van maximaal 3 maanden onderzocht. Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool hebben nu dit effect over een periode van 1 jaar bestudeerd. Wat zijn hun bevindingen? Wij namen de studie onder de loep. 

Bestel
Infographics en/of ons handige praktijkblok

Er bestaan veel misverstanden over zoetstoffen. Als Kenniscentrum Zoetstoffen geven we feitelijk informatie over zoetstoffen. Dat doen we via onze website, social media-kanalen en nieuwsbrief. Maar ook met onze infographics en het handige praktijkblok. Ze zijn gemakkelijk via onze website te downloaden en af te drukken, maar u kunt ze ook in gedrukte vorm bij ons bestellen. Zonder kosten. 

Kenniscentrum Zoetstoffen
f t in i
Profiel wijzigen       Afmelden
Schenkkade 50, 2595 AR Den Haag, Nederland
0703180710
info@zoetstoffen.nl
©2023 Kenniscentrum Zoetstoffen | Je ontvangt deze e-mail op