Heb je een onderwerp dat je graag wilt terugzien in onze nieuwsbrief? Laat het ons weten!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief januari 2024
Beste abonnees, ook in 2024 sturen wij jullie weer graag onze nieuwsbrief toe. In deze editie staan we stil bij de zoetstof erythritol, behandelen we een onderzoek over een mogelijk verband tussen light dranken/aspartaam en autisme, gaat de vraag van de maand over zoetstoffen en leververvetting, doen we verslag van ons bezoek aan Hogeschool Arnhem en Nijmegen en uiteraard ontbreekt het recept niet. Heb je een vraag? Stuur deze gerust naar info@zoetstoffen.nl
Herbevestiging Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid Erythritol (E968) wederom veilig bevonden
In opdracht van de Europese Commissie heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) opnieuw gekeken naar de zoetstof erythritol. Deze heeft de zoetstof wederom als veilig beoordeeld. Wel was er reden om een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van 0,5 gram/kg lichaamsgewicht aan erythritol toe te kennen. De verplichte waarschuwing voor een mogelijk laxerend effect blijft gehandhaafd.
Vraag van de maand
'Veroorzaken zoetstoffen leververvetting?'
Nee, er is geen tot nauwelijks bewijs dat het gebruik van zoetstoffen tot leververvetting (NAFLD) leidt. We hebben voor het antwoord op deze vraag een aantal actuele studies over dit onderwerp tegen het licht gehouden. Studies in knaagdieren laten zien dat het doorgaans minimaal 4 tot 8 weken duurt om leververvetting te ontwikkelen en meer dan 16 weken om leverontsteking te ontwikkelen. Bij mensen duurt het echter jaren, zo niet decennia, voordat leververvetting en de daaraan gerelateerde klachten optreden. 
Nieuwe studie - Fowler, S.P. et al.
Verhogen light dranken/aspartaam tijdens de zwangerschap het risico op een kind met autisme?

Een recente studie laat een verband zien tussen het gebruik van light drank/aspartaam tijdens de zwangerschap en/of het geven van borstvoeding en een verhoogd risico op het krijgen van een zoon met autisme. Is dat aanleiding voor zwangere vrouwen om geen light drank en aspartaam meer te gebruiken? Nee, dat kan niet geconcludeerd worden uit de resultaten van deze studie. Wat zijn de sterke punten van dit onderzoek en wat zijn de beperkingen? We zochten het uit.

Recept
Wortelcake met quinoa
Heerlijk, deze mix van wortel en quinoa bedekt met een laagje roomkaas. Er is geen suiker aan toegevoegd, deze is vervangen door twee zoetstoffen: sucralose en tagatose. Beide zoetstofproducten zijn te koop bij de supermarkt en zijn ook online verkrijgbaar. Leuk om te maken voor het weekend! 
Interesse studenten HAN bij workshop over zoetstoffen

We mochten voor de leden van studievereniging NOPFY van Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) een workshop over zoetstoffen verzorgen. Vanuit het Kenniscentrum Zoetstoffen belichtten wij de theorie achter zoetstoffen. Zijn ze veilig, hoe zit het met aspartaam, krijgen we er niet teveel van binnen en geven ze maag- en darmklachten? Diëtist Hilal Buyukbas dook met haar verhaal de praktijk in. Hoe kun je zoetstoffen gebruiken, welk advies geeft zij haar cliënten over zoetstoffen. Na afloop konden de deelnemers cake en andere lekkers met zoetstoffen proeven. Ook konden ze de cola-proef doen. Het bleek nog niet zo eenvoudig om de 'normale'-variant van de 'zero'-variant te onderscheiden :-)

Kenniscentrum Zoetstoffen
f t in i
Profiel wijzigen       Afmelden
Schenkkade 50, 2595 AR Den Haag, Nederland
0703180710
info@zoetstoffen.nl
©2024 Kenniscentrum Zoetstoffen | Je ontvangt deze e-mail op