In deze nieuwsbrief weer gevarieerde onderwerpen over zoetstoffen. Van de laatste nieuwe studie, een veelgestelde vraag tot leuke paasrecepten met zoetstof.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Fijne paasdagen!
In deze nieuwsbrief:

  • twee leuke paasrecepten met zoetstoffen
  • antwoord op 'Waarom zit er sorbitol in mijn oogdruppels?'
  • extra informatie over de zoetstof sorbitol
  • uitleg over een recente studie 'Light dranken en het risico op boezemfibrilleren'
  • de aankondiging van twee nieuwe infographics: 'Polyolen & maag-/darmklachten' en 'Zoetjes'
  • een luistertip: Podcast Gezondheid & Wetenschap. Feiten en fabels over voeding

Veel leesplezier!
Vraag van de maand
'Waarom zit er sorbitol in mijn oogdruppels?'
Sorbitol is niet alleen een suikervervanger, het heeft ook andere eigenschappen die de werking van producten kunnen verbeteren. In het geval van oogdruppels zorgt sorbitol ervoor dat de viscositeit (= traag-vloeibaarheid) van de vloeistof wordt verlaagd, hierdoor kan deze zich makkelijker in het oog verspreiden. 
Uitgelicht
Sorbitol (E420)
Sorbitol werd ontdekt in 1872 en komt van nature ook voor in fruit en groente. De naam is afgeleid van de lijsterbes (Sorbus). Deze zoetstof behoort tot de polyolen. Polyolen hebben geen tot nauwelijks calorieën. Bij sommige mensen zorgen polyolen voor een laxerende werking. Er staat daarom altijd een waarschuwing op het etiket als er meer dan 10% polyolen (als zoetstof) aan het product is toegevoegd. 
Sorbitol wordt als suikervervanger vooral toegevoegd aan snoep, kauwgom, jam en toetjes. 
Op te slaan, af te drukken of te bestellen
Twee nieuwe infographics

Ons assortiment infographics is met twee nieuwe exemplaren uitgebreid:

1. Polyolen & maag-/darmklachten
2. Zoetjes

Over beide onderwerpen krijgen wij geregeld vragen. Reden te meer om de informatie eens in een infographic samen te vatten. Onze infographics zijn makkelijk op te slaan en op een A4'tje af te drukken. Ze zijn ook bij ons in gedrukte vorm te bestellen. Gratis.

BEKIJK ZE ALLEMAAL

Nieuwe studie - Sun, Y. et al. (2024)
Verhogen light dranken het risico op boezemfibrilleren?

Een nieuwe analyse van een grote studie uit het Verenigd Koninkrijk laat zien dat deelnemers die aangaven meer dan 2 liter light drank te drinken een groter risico hadden op boezemfibrilleren. Of er sprake is van een oorzakelijk verband, dus dat dat komt door het drinken van light drank, kan door het soort studie niet gezegd worden. Wij lichten het toe.

Luistertip
Podcast: Gezondheid & Wetenschap #50
Ook in deze jubileumaflevering van de podcast Gezondheid en Wetenschap komen de feiten en fabels over gezondheid en voeding op tafel. Vanaf de 13e minuut gaat het over E-nummers en daarmee ook over zoetstoffen. Eens in de zoveel tijd komt het bericht naar boven dat stoffen met E-nummers kankerverwekkend zijn, maar klopt dat wel? Luister naar het antwoord in de podcast. 
Kenniscentrum Zoetstoffen
f t in i
Profiel wijzigen       Afmelden
Schenkkade 50, 2595 AR Den Haag, Nederland
0703180710
info@zoetstoffen.nl
©2024 Kenniscentrum Zoetstoffen | Je ontvangt deze e-mail op