Vier Koningsdag met overheerlijke koninklijke soezen en lees tegelijkertijd het laatste nieuws over zoetstoffen. Ben je meteen weer helemaal bij.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Vraag van de maand
'Vallen zoetstoffen onder ultrabewerkt voedsel?'
Producten die in de fabriek veel bewerkingsstappen ondergaan, noemen we ultrabewerkt voedsel. Voorbeelden hiervan zijn sauzen, snacks en snoepgoed. Geldt dat ook voor zoetstoffen? 
Uitgelicht
Thaumatine (E957)
De basis van thaumatine komt van de vrucht van de katemfe (Thaumatococcus daniellii), een plant die in de tropische bossen in Afrika groeit. Thaumatine bestaat voornamelijk uit twee eiwitten (thaumatine I en II). De smaak, en meer in het bijzonder het aanhouden van die smaak, verschilt van die van suiker. Thaumatine wordt dan ook vaker gebruikt als smaakversterker.
Nieuwe studie - Gibbons C., et al. (2024)
Verhogen stevia en neotaam, in koekjes, de eetlust?

We horen het vaker: van zoetstoffen krijg je meer trek om te eten. Maar is dat zo? De onderzoeken die hiernaar zijn gedaan, hebben dit onvoldoende kunnen bewijzen. Dit waren vooral onderzoeken met dranken. Reden voor de onderzoekers om eens naar het effect van de zoetstoffen stevia en neotaam in vast voedsel (in dit onderzoek in koekjes) te kijken. Krijgen we er inderdaad meer trek van? We hebben het onderzoek onder de loep genomen.

Kijktip
Video: Koolhydraten en zoetstoffen
(bij diabetes)
Diëtist Corien Maljaars maakt makkelijke video's over voeding en diabetes. Ze kreeg hiervoor de prijs van Beste Diabetesidee van het Diabetesfonds. In de reeks over 'Kijken naar Koolhydraten, als je diabetes hebt' staat ook een video over zoetstoffen. Overzichtelijk en in heldere taal. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in Engels, Turks en Arabisch. Bekijk de hele reeks en weet meer.
Gezellige Koningsdag!
Op 27 april kleurt Nederland oranje. Het is Koningsdag. Maak het feest compleet met deze heerlijke oranje chocoladesoezen. Het recept is van twee vierdejaars studenten Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool Arnhem & Nijmegen (HAN) die bij ons een praktijkopdracht deden. Zij vervingen suiker door zoetstoffen. Ze schreven er ook een voedingsadvies bij. Haal de ingrediënten vandaag nog in huis. Veel bakplezier!
Kenniscentrum Zoetstoffen
f t in i
Profiel wijzigen       Afmelden
Schenkkade 50, 2595 AR Den Haag, Nederland
0703180710
info@zoetstoffen.nl
©2024 Kenniscentrum Zoetstoffen | Je ontvangt deze e-mail op