Zoetstoffen houden ons bijna dagelijks bezig. Via onze website en social media-kanalen houden we je zo goed mogelijk op de hoogte.
Zoetstoffen houden ons bezig |
Zoetstoffen zijn vaak onderwerp van gesprek. Of het nu gaat om nieuw onderzoek, discussies op social media of updates vanuit Europa. Het toont aan hoe belangrijk voeding voor ons is en hoe alert we blijven op wat we eten en drinken.
Geregeld plaatsen we nieuwe informatie op onze website. Neem er weer eens een kijkje of volg ons via Facebook, Instagram, LinkedIn of X.
|
|
|
|
|
Vraag: Hebben light producten véél minder calorieën? |
Ja en nee. Er is altijd wel sprake van minder calorieën. Hoeveel, dat verschilt per product. De term ‘light’ is een beschermde voedingsclaim. Dit houdt in dat de claim niet zomaar op een verpakking mag komen te staan.
|
|
|
|
|
|
Vraag jij je ook weleens af of je niet teveel zoetstoffen binnenkrijgt? Doe dan de zoetstoffencheck. Je vult de producten en de hoeveelheden die je dagelijks gebruikt in en je ziet meteen in een handig overzicht hoeveel zoetstoffen daar in zitten. Voor iedere zoetstof in het overzicht is de eigen Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) opgenomen. Zoetstoffen tellen niet bij elkaar op. Probeer het eens uit.
|
|
|
|
|
|
Wist je dat zoetstoffen vele keren zoeter zijn dan suiker? |
Dit geldt voor laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, stevia, sacharine en sucralose. Deze zijn gemiddeld 200x zoeter dan suiker. Daardoor hoeft er maar heel weinig van te worden gebruikt en leveren ze nauwelijks calorieën.
|
|
|
|
|
|
Heb je deze variant van een brownie weleens gemaakt? Met de sinaasappel krijgt het zoete tussendoortje een verrassend frisse smaak. Suiker is vervangen door een combinatie van de zoetstoffen erythritol, isomalt en sucralose. Dat scheelt weer in calorieën.
|
|
|
|
|
|
Gebruik zoetjes in koffie en thee onveranderd |
Dat is een van de uitkomsten van het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek 2024. Aan koffie- en theedrinkend Nederland (16+) werd gevraagd wat zij in hun koffie of thee gebruiken. Bij koffie doet 20% van de koffiedrinkers (bijna) altijd of regelmatig zoetjes in hun koffie, bij thee is dit 12%. Dezelfde percentages kwamen uit het vorige onderzoek (2022) naar voren.
|
|
|
|
|
Kenniscentrum Zoetstoffen Postbus 179 2501 CD Den Haag
|
|
|
|
|
|
|